top of page

Володар та дух карпатського лісу, велетень Чугайстер

У глибині містичних гірських лісів, де тільки загадковий шум вітру проникає крізь гілки дерев та шепіт живої природи наповнює нічне повітря- оживає древній дух, оберіг лісів та тварин – Чугайстер. Він пан лісів, непереможний та могутній. Його прихід обертається віхрем, який обриває дерева з корінням, мов у танці з силою природи. Його ім'я лунає від гілки до гілки, мов шепіт вітру серед лісових стежин, які він охороняє. Очі Чугайстера світяться яскраво в темряві, мов зорі, що ведуть блуканця в невідомий світ.

Чугайстер (Очугайстер, Чугайстрин, Лісовий чоловік, Лісовий дід, Ночник, Гай, Снігова людина- )-фантастичний образ української демонології.

Лісовий Дух, фольклорний персонаж, що часто згадується у казках та легендах західних українців. Чугайстер не лісовик, хоча його поведінка і нагадує цю міфічну істоту. За гуцульськими повір'ями, Чугайстер колись був звичайною людиною, але його закляли чаклуни або злий сусід.


Зовнішній вигляд

У легендах та міфах Чугайстер зустрічається у вигляді високого, як сосна «лісового чоловіка», покритого довгим волоссям, інколи оброслого чорною або білою вовною та вбраного у білий одяг чи зовсім без одягу. Веселий, життєрадісний володар лісу. Його блакитні очі віддзеркалюють мудрість природи та загадку лісу.


Чугайстер зі своїм велетенським зростом може закручуватися у величезне колесо навколо багаття як змій і грітися.


Художник Міла Садовська. Картина"Чугайстер"

старий дід лісовик у сосновому лісі
дух лісу Чугайстер


Додаткові здібності-особливості

Він танцює, співає, полює за мавками, які заманюють молодих лісорубів та пастухів у хащі та гублять їх.

Йому тільки й треба, що сховатись у лісі та чекати на мавок. А коли він їх побачить, то одразу ж схопить і розірве надвоє та з'їсть. Його ж самого не може вбити ні людина, ні звір, бо таким він на світ уродився

Проте до людей Чугайстер ставиться вкрай обачливо і шкоди їм не завдає.

Зустрівши в лісі живу душу, Чугайстер поспілкується, побажає гарної дороги та відпустить неушкодженим або чемно запросить її потанцювати.

Безліч рис Чугайстера поєднують його з вітром. Він і сам може з'являтися в образі вітру чи вихору. Як вітер, Чугайстер може залазити в димар і співати. Танцює він як вихор і танець цей згубний для звичайної людини, він такий швидкий, що взуття не витримує.

Він обертався навколо мандрівника, наче пісочний вихор, розносячи шепіт природи й шелест листя. Його запрошення танцювати було віддзеркаленням гармонії між людиною та природою.

Навпаки, хорошого танцюриста Чугайстер може й нагородити.

Під час танцю Чугайстер шепеляво приспівує: «Людже люджем іграють-співають, а ми собі так такий, такий так!». Саме ця шепелявість і змушує думати, що Чугайстер належить до потойбічних істот.


Художник Міла Садовська. Картина"Чугайстер"

Чугайстер полює на Мавку
Картина Чугайстер, художник Міла Садовська

Вплив на людину та взаємодія

Захисник пастухів і лісорубів Чугайстер міг попередити про напад ведмедя. Вірили, що Лісовій Людині підвладні всі звірі. Він був і пастухом звірів, який пас «лісову худобу» у «чоловічі дні тижня» — понеділок, вівторок та четвер. Вважалося, що саме в ці дні можна полювати, бо пастух, на відміну від пастушки Лісової Діви, дозволяв ловити дичину.

Коли лісоруби готували їжу, вони неодмінно залишали трохи Чугайстеру на височині. Коли ввечері вони поверталися і їжі на місці не знаходили, вони раділи, бо можна було спокійно спати: приходив Чугайстер, отже в цьому місці мавок уже не було.

Влада над тваринами у Лісової Людини була така, що вони виконували для неї навіть найменші доручення: за водою Чугайстер посилав лисицю чи вовка. Чугайстер турбувався про воду. Вночі він приходив у будинок і перевіряв, чи є вона у запасі. Якщо її не було, — щоб покарати господаря, забирав із собою дитину. Такі дії Чугайстера вказують на його спорідненість з лісовиком, який крав немовлят, за якими погано стежили, щоб виховати з них таких самих, як він сам.

Кажуть, що Чугайстер навчав майстрів, яким не вдавалася їхня робота. «Чугайстер кожен дар людям дав», — казали гуцули. Чугайстера також знали як захисника бідних. В одній із легенд він зустрічає бідного слугу, скривдженого паном, і пропонує йому свою допомогу, а згодом карає пана: «І напустив Чугайстрін на пана медведя, що того ліжка в потоці позбавив, сердець на суці завис...». В іншій історії Чугайстер — справжня чеснота: він не лише рятує хлопця від повітрулі, а й виводить його з лісової хащі. Пас Чугайстер на пасовищі й кіз біднякам разом зі своїми.


Оберіг. Засоби проти дії

У жертву Чугайстеру приносять куліш і бануш, знаючи про його беззубість. Часто кажуть, що Чугайстер на одній нозі. Він може відірвати свою ногу і рубати нею дрова. У лісі Чугайстера не слід свистіти і кричати, щоб не покликати Лісову Людину. Все це ознаки представників «нижнього світу»: одноногость, а також закликання свистом їх ознаки.


Дизайнер одягу Міла Садовська. Футболка з принтом "Чугайстер"



хлопець у чорній футболці з авторським принтом Чугайстер
Футболка оверсайз, дизайнер Міла Садовська



Походження

Легенди про Чугайстера переплітаються з природними феноменами та загадковими явищами, які пояснюють його виникнення та поведінку.

Походження назви Чугайстер достеменно невідоме. Сучасні дослідники пов'язують це слово з «чугою», «чуганів» (верхнім одягом, який тчуть так, що він має вигляд великої овечої шкіри з довгою вовною), з «гайстром-журавлем», або навіть із сторожовими козацькими вежами, які називали чугами і природними проточинами в камені - "чугилом". Образ Чугайстра показує древні погляди людини на явища природи, їх олюднення; віру в чари та перевертнів.




Дизайнер одягу Міла Садовська. Футболка з принтом "Чугайстер"



Дівчина у чорній футболці з авторським принтом Чугайстер
Футболка оверсайз з принтом Чугайстер. Бренд Mila Sadowskaya

Вірування в міфічних істот може бути способом вирішити складні питання, які виникають у суспільстві: від походження та призначення людини до способу функціонування природи та суспільства. Ці історії можуть бути способом пояснення загадкових або небезпечних явищ, регуляції поведінки та формування моральних цінностей.

Можливо – ці істоти, це наслідок багатої уяви наших предків та намагання надати усьому, що відбувається у світі «вищого сенсу». А може навпаки, Чугайстер і досі блукає лісовими стежками, озерами та перехрестями полюючи на чарівних мавок та оберігаючи Карпатськи ліси?)

Чи вдасться Лісовому Духу зберегти наш український ліс від руйнування та знову відновити гармонію з природою? Як ви думаете?)


Вибрані пости

Нещодавні пости

Архів

Пошук за тегами

Ми у соцмережах

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page